Hjem » Trøndelagsregionen hovedsete for norsk Trebyfestival
Trøndelagsregionen hovedsete for norsk Trebyfestival
17.06.2022
Norsk Trebyfestival har lagt årets arrangement til Orkanger og Trondheim - byer som er gode eksempler på hvordan tre er brukt historisk og kan brukes i bærekraftig byutvikling, skriver Trebyfestivalen i en pressemelding.
Foto: Bente Kvarsnes
Videre heter det i pressemeldinga:
Nettopp derfor er de to byene vertskap for Trebyfestivalen som går av stabelen 21.-22. juni, og som trekker interesserte fra fjern og nær til en todagers samling for å vise fram trebyggertradisjonene i området.
- Vi er stolte over å ha fått til dette arrangementet sammen. Deltakere i Trebyfestivalen kommer fra arkitekt- og utdanningsmiljøer fra hele verden, fordelt på 10 ulike land. Det forventes 50 til 60 deltakere, forteller Jan Arild Sletvold fra Thams Innovasjon, som også fungerer som pådriver for økt verdiskaping fra skogen i Tredriver Trøndelag.
Festivalen blir arrangert i et samarbeid mellom Trondheim kommune, de frivillige organisasjonene i Orkanger Aktivum, Tredriver Trøndelag, WoodWorks!, Trefokus, Treteknisk og Build-in-Wood.
- For å løfte bruken av tre i det grønne skiftet må vi samarbeide tett, og vi tror at Midt-Norge som har gjort seg gjeldende på bruken av tre er et godt sted for denne konferansen. Byutvikling i tre er både bærekraftig og bringer med seg bedre bokvalitet. Dette er også grunnen til at vi nå gjennom denne festivalen skal hylle både historiske og moderne bygg, sier Knut Amund Skatvedt fra Norsk Treteknisk Institutt som forsker på tre og er ansvarlig for fagopplæring for trelastfaget.
Internasjonalt snitt
Det er i år 150 år siden Salvesen & Thams etablerte seg på Orkanger som en konsekvens av brannen på sagbruket på Strandheim Brug i 1872. Dette førte til industriell trebyggeri på Orkanger og Norges første ferdighusfabrikk. På Orkanger ble det produsert og eksportert trehus til store deler av verden, innbefattet den norske paviljongen til verdensutstillingen i Paris i 1889 og Chicago i 1893. Bygningen fra Chicago er hentet tilbake og gjenoppbygd på Orkanger etter 123 år i USA.
- Andre kjente bygninger som er produsert på Orkanger er Hotell Union Øye på Sunnmøre og Hotell Union i Geiranger. Christian Thams var verdensledende i trearkitektur og fikk, som den eneste, gullmedalje i trearkitektur på verdensutstillingen i Paris i 1889. Det er derfor helt naturlig at det avholdes en trebyfestival på Orkanger, sier Sletvold, som er opptatt av å løfte fram Bårdshaug Herregård, Thamspaviljongen, Strandheim og trehusbebyggelsen på Nerøra.
Trondheim ble også internasjonalt anerkjent som en av verdens trebyer gjennom det EU-finansierte prosjektet Build-in-Wood, sammen med byer som blant annet Amsterdam, London og København. Både ny og gammel arkitektur vil vises fram på guidede byvandringer, og det vil bli foredrag fra ledende personer innen sine fagfelt.
- Alle kjenner Trondheim som treby med Bakklandet og Lykkens portal som signalbyggverk, men ikke alle kjenner til det offensive arbeidet som gjennomføres i byen i dag for økt bruk av tre i byggeri. Vi gleder oss til å vise fram «Trebyen Trondheim» som er en stor framoverskuende satsing som arbeider for at Trondheim skal være en førende bykommune med fokus på trebruk, avslutter Skatvedt.
Festivalen foregår tirsdag 21.juni og onsdag 22.juni, i henholdsvis Orkanger og Trondheim.
Program for Norsk Trebyfestival 2022:
21. juni i Orkanger og Trehusbyen Nerøra:
11:00 Åpning av festivalen på Bårdshaug Hotell, Ork
– Velkommen til Orkland, ved ordfører Oddbjørn Bang.
11:30 Presentasjon av vinnerprosjektene fra prosjektkonkurranse med Trondheim kommune:
«Mer lokale bidrag i verdikjeder for bruk og gjenbruk av tre i bygg og interiør», Ruralis
«Tilbudsmeny for anbudsprosesser i Trondheim og omegn», Ruralis.
12:00 Lunsj
13:00 Fagforedrag og diskusjoner:
How to create better-built environments in our cities?
- “The joy of urban (wooden) living” with Fredrik Lund, Professor at NTNU
- “Experience from abroad” with Andrew Waugh, Waugh Thistleton architects (world leader architect in engineered timber and pioneer in the field of tall timber buildings).
Interactive presentations and panel discussions. Digital Pilot projects in the Build-in-Wood project. Case by case discussion
- Build-in-Wood: A system for all European cities
- Pilot presentations (Haringey, Amsterdam, Innsbruck, Trento)Panel discussion (Q&A, reflections)
Round table discussion. Making wood cities happen: New urban policies for sustainable and carbon-neutral cities
- Build-in-Wood Policy Catalogue (Overview & Insights)
- Existing best practices from experienced cities
- Roundtable discussion (Q&A, reflections)
- Conclusions and Next steps
16:00 Busstur til parametriske trebruer og Evjen Skole
17:00 Velkommen til Damphuset – Strandheim Bruk (mat og foredrag)
19:00 Byvandring og bakgårdsarrangementer
21:00 Kulturarrangement i The Norway Building (Thamspaviljongen)
22:00 Retur med buss til Trondheim
22. juni – «Trebyen Trondheim»
09:00 – 10:00 Samling på Radisson Blu Royal Garden:
- Presentasjon av dagens program
- Foredrag om Trondheim by, Mette Bye, byantikvar
- Presentasjon av Trebynettverk, Aasmund Bunkholt, Trefokus
10:00 – 12:00 Byvandring i Trebyen Trondheim
12:00 – 13:00 Lunsj på Radisson Blu Royal Garden
13:00 – 17:00 Befaring
- Busstur - start i sentrum
- Besøk og informasjon om prosjektene:
- Moholt 50|50
- Ranheimsfjæra Barnehage
- Lade Skole
- Lilleby/ Maskinparken
17:00 Program slutt