Hjem » Orkanger-dialekten - finnes den?

Orkanger-dialekten - finnes den?

21.06.2014

Orkanger-dialekten, finnes den? Berit Gjølmesli som har studert orkdalsdialekten, og i 2014 gjennomført en liten språk-undersøeklse blant skole-elever i Orkdal, satte temaet på dagsorden torsdag kveld under Orkangerdagene.

Noe svar med to streker under, var det vanskelig å gi, men hun hadde en rekke indisier, som man sier i rettsspråket, på at folk snakker ulikt på Orkanger sammenlignet med andre deler av kommunen.

50 språkinteresserte publikummere ble konfrontert med en rekke eksempler på ulik ordbruk og bøyninger av verb og substantiv. De ble nok overrasket på en del av funnene som er gjort, og hvordan talespråket har utviklet seg fra 1982 (den første studien) og til 2014 da den ferskeste undersøkelsen ble gjort.

- Med hjelp av lærere og elever ved Orkanger-skolene, Grøtte, Gjølme skoler ble det avdekket markante ulikheter.

Her er et eksempel:

Orkanger
Veitjonnj,gutannj,      Veitjann,gutann,
1982
0% kvinner              100% kvinner
15% menn                85%   menn
2014
14% jenter              86% jenter
9,5% gutter             90,5% gutter
 
Utafor Orkanger (Grøtte, Årlivoll, Gjølme)
Veitjonnj, gutannj      veitann, gutann
1982
71% kvinner             29% kvinner
88% menn                12% menn
2014
7% jenter               93% jenter
14% gutter              86% gutter

Ei som har beholdt Orkdals-dialekten, er lokal-poet Ragnhild Haugen. Hun bidro på arrangementet med opplesning av egne dikt - på dialekt!

Geir Mule hadde med seg postkort-boka si, som han ga ut i 2013. Han presenterte bilder fra boka og resten av samlinga si, samtidig som han forklarte metoden han bruker for å tidfeste og stedfeste bildene på postkortene.

ST Markedsrdgiverne trykk ST 2 kraftriket Orklagrafiske boks ST Eiendom OrklaSparebank mini Tregruppen amfi oti orkland energi liggende logo nett amfi orkanger Orkland kommune3 Bardshagu Herregard mini