Hjem » Historien om strandsitterne

Historien om strandsitterne

23.06.2018

Historiker Elsa Reisern tegnet et levende bilde av de gamle strandsitterne på fiskerøra Orkanger. Nesten 100 tilhørere hadde tatt veien til Fjordgata 11 på Nerøra for å få med seg en viktig del av regionens historie.

Regnet tappet ned på paraplyer og regnkapper der vi sto i hagen til Irene Volden og Harald Aspen på Nerøra. Vi merket ikke så godt til regnet, for historien som ble tegnet av denne historiske perlen var både interessant og rørende. Elsa Reiersen som har skrevet flere bøker om Orkedalsøren og Thams-historien holdt et svært interessant foredrag der hun både forklarte hvem strandsitterne var og hvordan livet var i dette miljøet - lott fiskere, litt bønder og litt handelsfolk.

Hun tegnet det faglig historiske bildet, og så fikk strandsitternes etterkommere komme til orde. Det var Synnøve Evjen som fortalte om sin dyrebare arv, bibelen til oldemora som levde her på Nerøra. Og det var ur-ørbøggen Ole Karlsen som stammer fra Fjordgata og har bodd her omtrent ehel livet. - Det er beeste plassen på jord, var hans rørende koknklusjon på en fortelling om hvordan det var å vokse opp i små kår og en knallhard virkelighet i arbeiderhjemmet på Nerøra.

1 StrandsitterneTilbake til starten av arrangement - et arrangement som forøvrig var blitt til gjennom et samarbeid mellom Orkdal historielag, Orkanger Historie, Orkanger Aktivum med økonomisk støtte fra Orkdal kommune - og selvsagt gjennomført med velvilje fra de som bor i Fjordgata 11 - Irene Volden og Harald Aspen. Årets Orkangerdager har livet ved sjøen som tema og her var det strandsitterne som levde av fisken i havet og dyrking av små jordlapper for å holde liv i folk og fe.

Arrangementet startet med at trubadur Tor Kvarsnes fremførte sanger med tema Orkanger og Nerøra. Konekoret fulgte opp med varmende sanger mens en gjeng med unger fra oppsetningen av Litj-Johan på Nerøra for noen år tilbake, sørget for salg av kaffe og småkaker.

Arrangementet fikk gode tilbameldinger - og var egentlig en god inngang til kommunens omfattende arbeid med ny reguleringsplan for denne delen av Orkanger.

Fotoglimt fra Fjordgata og arrangementet om strandsitternes historie, Foto: Marit Mjøen:

9 Strandsitterne vin8 Strandsitterne Ole7 Strandsitterne Synnove6 Strandsitterne Elsa5 Strandsitterne4 Strandsitterne3 Strandsitterne2 Strandsitterne1 Strandsitterne

Tregruppen Salvesen Thams mini amfi oti orkland energi liggende logo nett amfi orkanger orkland kommune logo 700 Bardshagu Herregard mini sora Orklagrafiske boks OrklaSparebank mini washington mills Eiendomsmegler1Hstor1